Tydzień Trzydziesty Pierwszy

A podtytuł brzmi:
Nie mogłabym żyć bez cynamonu...
          ...bo to moja najukochańsza przyprawa!
Poznałam jego walory, smak i zastosowanie dzięki kuchni indyjskiej. Tam wsypywany jest do dań słonych, ja go wcześniej znałam tylko z potraw słodkich.
          Dziś cynamonu używam na tony. Bez cynamonu nie ma kawy (gotowanej wg 5 Przemian, przepis TU), nie ma szarlotki (przepis TU), nie ma herbaty, warzywnych gulaszów, sosów (na przykład takiego TU), deserów, pieczonych jabłek, grzanego wina czy balsamu do ciała:)
           Kocham cynamon!!!
           Zrobiłam więc dziś szarlotkę. Taką prostą, którą uwielbiam. A co z resztkami- ogryzkami i obierkami z jabłek? Jak to co! Kompot! Kompot z resztek, z goździkami, imbirem, miętą i cynamonem. Mmmmmmmm, pycha:)
Szarlotka gotowa. Idę gotować kawę:)

Robię zdjęcie codziennie na mojej przerwie w pracy- mniej więcej o tej samej porze i w tym samym miejscu.



30.12.2013


 02.01.2014

 


I kompocik z resztek:)




Komentarze

  1. Skorzystam z przepisu na szarlotkę. A tak przy okazji (już kiedyś miałam pytać Cię o to), czy Ty się zajmujesz przygotowywaniem diet, np dla kogoś z atopią - mój syn ma straszną, od urodzenia. Wiem, że na 200 % szkodzą mu sztuczności w żarciu, więc unikam ile mogę. Ale nie wszystko jestem w stanie mu odstawić. Błagam, poradź! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sivko, przy takim schorzeniu bardzo trudno przygotować dietę ot tak. Moja rada, choć pewnie już to słyszałaś, to eliminacja produktów, które mogą uczulać. I jadać więcej produktów zasadotwórczych.
      Polecam ci dla syna codzienną dawkę chlorelli, która odkwasza i pomaga w oczyszczaniu. To na początek. Możemy pogadać prywatnie:)

      Usuń
  2. Kiesyś, upiekłam taką szarlotkę, ale dla mnie była za sucha, jakaś taka nie za dobra.
    Na pewno skorzystam z przepisu na kawkę, uwielbiam również z cynamonem, przepis na sos też wypróbuję a za kompot zabieram się już dziś...Wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja szrlotka jest soczysta, fakt, ze robię już ją kilka lat i przez próby i błędy doszłam do perfekcji. Na pewno trzeba dać dużo masła! Chciałabym cię poczęstować moją szarlotką, czy bywasz na Śląsku?

      Usuń
  3. Wyglądasz jak zwykle pięknie i kolorowo. A z przepisów pewnie kiedyś skorzystam. Też używam dużo cynamonu.
    Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam!!! Smaka mi zrobiłaś na szarlotkę!!! :D Jutro skorzystam z przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kawę z cynamonem, ale nie znałam tego przepisu -robię to po swojemu, oczywiście zdecydowanie krócej; może kiedyś wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowanie wg 5 Przemian dodatkowo "przysmacza" potrawę, proszę spróbować, zobaczysz różnicę:)

      Usuń
  6. Swego czasu gotowałam według ajurwedy , poniekąd mój też zawód taki też ale bardziej pod kątem zabiegów :-) Kuchnię indyjską uwielbiam i wszystkie przyprawy ich kocham oprócz uwaga :-) Cynamonu i kuminu :D Kocham za to kurkumę . W ogóle ta kuchnia jest doskonała :-) Pozdrawiam Cię cieplutko , wyglądasz pięknie i kolorowa, energia bije od Ciebie niesamowita <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, zainteresowałaś mnie swoją profesją! Obracam się w środowisku naturalnej medycyny, miałam u siebie w Akademii kiedyś wykład o Ajurwedzie, był bardzo ciekawy...
      Pozdrawiam również:)

      Usuń
  7. E, no to ja Ci "dałam" muzykę z Czeladzi, a Ty mi boską kawę z cynamonem! Ostatnio piję tylko z kardamonem, czas na cynamon na pierwszym planie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli można nazwać to wzajemna inspiracją:) co bardzo lubię:)

      Usuń
  8. Muszę koniecznie spróbować cynamonu do mięsnych i warzywnych potraw:)
    Śliczne kolory w stylizacjach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, jak to jest z mięsami i cynamonem, bom wegetarianka:)

      Usuń
  9. ...no to całkiem tak jak ja...uwielbiam cynamon;))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Sos jest niesamowicie kuszący do zrobienia :) Ja również uwielbiam cynamon. I Twoje zestawy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Poranna herbata i piękne malarstwo