Tydzień Trzydziesty Pierwszy
A podtytuł brzmi:
Nie mogłabym żyć bez cynamonu...
...bo to moja najukochańsza przyprawa!
Poznałam jego walory, smak i zastosowanie dzięki kuchni indyjskiej. Tam wsypywany jest do dań słonych, ja go wcześniej znałam tylko z potraw słodkich.
Dziś cynamonu używam na tony. Bez cynamonu nie ma kawy (gotowanej wg 5 Przemian, przepis TU), nie ma szarlotki (przepis TU), nie ma herbaty, warzywnych gulaszów, sosów (na przykład takiego TU), deserów, pieczonych jabłek, grzanego wina czy balsamu do ciała:)
Kocham cynamon!!!
Zrobiłam więc dziś szarlotkę. Taką prostą, którą uwielbiam. A co z resztkami- ogryzkami i obierkami z jabłek? Jak to co! Kompot! Kompot z resztek, z goździkami, imbirem, miętą i cynamonem. Mmmmmmmm, pycha:)
Szarlotka gotowa. Idę gotować kawę:)
Robię zdjęcie codziennie na mojej przerwie w pracy- mniej więcej o tej samej porze i w tym samym miejscu.
Nie mogłabym żyć bez cynamonu...
...bo to moja najukochańsza przyprawa!
Poznałam jego walory, smak i zastosowanie dzięki kuchni indyjskiej. Tam wsypywany jest do dań słonych, ja go wcześniej znałam tylko z potraw słodkich.
Dziś cynamonu używam na tony. Bez cynamonu nie ma kawy (gotowanej wg 5 Przemian, przepis TU), nie ma szarlotki (przepis TU), nie ma herbaty, warzywnych gulaszów, sosów (na przykład takiego TU), deserów, pieczonych jabłek, grzanego wina czy balsamu do ciała:)
Kocham cynamon!!!
Zrobiłam więc dziś szarlotkę. Taką prostą, którą uwielbiam. A co z resztkami- ogryzkami i obierkami z jabłek? Jak to co! Kompot! Kompot z resztek, z goździkami, imbirem, miętą i cynamonem. Mmmmmmmm, pycha:)
Szarlotka gotowa. Idę gotować kawę:)
Robię zdjęcie codziennie na mojej przerwie w pracy- mniej więcej o tej samej porze i w tym samym miejscu.
30.12.2013
02.01.2014
I kompocik z resztek:)
Skorzystam z przepisu na szarlotkę. A tak przy okazji (już kiedyś miałam pytać Cię o to), czy Ty się zajmujesz przygotowywaniem diet, np dla kogoś z atopią - mój syn ma straszną, od urodzenia. Wiem, że na 200 % szkodzą mu sztuczności w żarciu, więc unikam ile mogę. Ale nie wszystko jestem w stanie mu odstawić. Błagam, poradź! :)
OdpowiedzUsuńSivko, przy takim schorzeniu bardzo trudno przygotować dietę ot tak. Moja rada, choć pewnie już to słyszałaś, to eliminacja produktów, które mogą uczulać. I jadać więcej produktów zasadotwórczych.
UsuńPolecam ci dla syna codzienną dawkę chlorelli, która odkwasza i pomaga w oczyszczaniu. To na początek. Możemy pogadać prywatnie:)
Kiesyś, upiekłam taką szarlotkę, ale dla mnie była za sucha, jakaś taka nie za dobra.
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu na kawkę, uwielbiam również z cynamonem, przepis na sos też wypróbuję a za kompot zabieram się już dziś...Wspaniale!
Moja szrlotka jest soczysta, fakt, ze robię już ją kilka lat i przez próby i błędy doszłam do perfekcji. Na pewno trzeba dać dużo masła! Chciałabym cię poczęstować moją szarlotką, czy bywasz na Śląsku?
UsuńWyglądasz jak zwykle pięknie i kolorowo. A z przepisów pewnie kiedyś skorzystam. Też używam dużo cynamonu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zosia.
Dziękuję pani Zosiu, serdecznie pozdrawiam!
UsuńMniam!!! Smaka mi zrobiłaś na szarlotkę!!! :D Jutro skorzystam z przepisu :D
OdpowiedzUsuńSmacznego Ruda:)
Usuńuwielbiam kawę z cynamonem, ale nie znałam tego przepisu -robię to po swojemu, oczywiście zdecydowanie krócej; może kiedyś wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńGotowanie wg 5 Przemian dodatkowo "przysmacza" potrawę, proszę spróbować, zobaczysz różnicę:)
UsuńSwego czasu gotowałam według ajurwedy , poniekąd mój też zawód taki też ale bardziej pod kątem zabiegów :-) Kuchnię indyjską uwielbiam i wszystkie przyprawy ich kocham oprócz uwaga :-) Cynamonu i kuminu :D Kocham za to kurkumę . W ogóle ta kuchnia jest doskonała :-) Pozdrawiam Cię cieplutko , wyglądasz pięknie i kolorowa, energia bije od Ciebie niesamowita <3
OdpowiedzUsuńOoo, zainteresowałaś mnie swoją profesją! Obracam się w środowisku naturalnej medycyny, miałam u siebie w Akademii kiedyś wykład o Ajurwedzie, był bardzo ciekawy...
UsuńPozdrawiam również:)
E, no to ja Ci "dałam" muzykę z Czeladzi, a Ty mi boską kawę z cynamonem! Ostatnio piję tylko z kardamonem, czas na cynamon na pierwszym planie! :)
OdpowiedzUsuńCzyli można nazwać to wzajemna inspiracją:) co bardzo lubię:)
UsuńMuszę koniecznie spróbować cynamonu do mięsnych i warzywnych potraw:)
OdpowiedzUsuńŚliczne kolory w stylizacjach:)
Nie wiem, jak to jest z mięsami i cynamonem, bom wegetarianka:)
Usuń...no to całkiem tak jak ja...uwielbiam cynamon;))))
OdpowiedzUsuńAaaaa, to dlatego nazywasz się Cynamoona:)
UsuńSos jest niesamowicie kuszący do zrobienia :) Ja również uwielbiam cynamon. I Twoje zestawy :)
OdpowiedzUsuńNamawiam gorąco- sos jest niesamowity:)
UsuńKawa i cynamon ...to jest to ...
OdpowiedzUsuń