Tydzień DWIEŚCIE siedem

          Dziś chcę się podzielić z Wami przepisem na moją ulubioną sałatkę:



Sałatka Nie z Tej Ziemi 

Gotujemy 3 buraki w skórce do miękkości, następnie studzimy i obieramy ze skórki.

Przygotowujemy dressing:

W- do kubeczka wlewamy łyżkę zimnej wody i 1/2 łyżeczki soli, mieszamy
D – wlewamy 5 łyżek octu balsamicznego
O- szczypta kozieradki i/lub kurkumy
Z –wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek
M – wciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy 2 łyżki suszonej bazylii

Wszystko mieszamy; tym dressingiem można polewać również inne sałatki.
 

Do salaterki wrzucamy:
Z – 25dkg młodych listków szpinaku, pokrojone w kostkę buraczki
M – dodajemy pokrojone rzodkiewki lub jej kiełki
Polewamy dressingiem
W – posypujemy szczyptą soli
D – na wierzch kruszymy pół paczki sera typu feta lub kozia feta


          Ważne są wszystkie składniki, nie pomijajcie żadnego, natomiast proporcje można zmieniać.
Smacznego:)





===========================================

Robię zdjęcie codziennie na mojej przerwie w pracy-
mniej więcej o tej samej porze i w tym samym miejscu.
 
 
 
 
  26.07.2017








  27.07.2017







 28.07.2017




 

Komentarze

  1. Sałatka musi być bardzo smaczna :).... wypróbuję dziś ten przepis :)!!!
    P.S. Środkowy zestaw przefajny (pozostałe tylko fajne ;)).
    Pozdrawiam cieplutko :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatkę wypróbuję. Lubię eksperymentować latem w kuchni.
    Twoje zestawy są zniewalające.
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Poranna herbata i piękne malarstwo